Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Táncsics Szobor Orosháza

5900 Orosháza, Táncsics Mihály utca 2.

Táncsics Szobor információk

A szoborról

 
A Táncsics szobrot Antal Károly készítette, anyaga mészkő, mérete 210 cm.

 

Táncsics Mihály (1799-1884)


A jobbágyszármazású Táncsics Mihály 1799-ben született.  Takácsként végzett kezdeti tanulmányai után, majd Budán elvégezte a tanítóképzőt. A tanítói oklevél megszerzése után szolgadiákként több gimnáziumban is megfordult, Kecskeméten, Nyitrán valamint Pesten is. Jogi tanulmányait  már nem fejezte be, mert közben az irodalom és a magyar nyelvészet iránt kezdett el érdeklődni.

Miközben különböző nemesi családoknál nevelőként dolgozott, nyelvészeti kérdésekkel foglalkozott. Számos kritika érte. Nagyon kelendőek voltak azonban a számos kiadást megért tankönyvei.
 
Figyelme egyre inkább a politika felé terelődött.  Az 1830-as évek közepétől megjelent irányregényeiben és publikációiban,  valamint a Kunoss Endrével együtt szerkesztett Természet című lapban a polgári átalakulás Széchenyi által megfogalmazott, felülről építkező, programját népszerűsítette.
A negyvenes évek elejétől, a Pesti Hírlap megjelenésétől azonban Kossuth mellé állt. A cenzúra miatt nagyrészt külföldön megjelent politikai röplapjaiban és népkönyveiben a reformellenzék programjának elfogadtatásáért, megvalósításáért, az érdekegyesítés paraszti bázisának megteremtéséért harcolt.

Csak 1848-ban jelent meg az Owen, Fourier, Cabet nyomán, 1843-ban Józanész címmel írt műve, melyben kifejtette elképzeléseit, a magántulajdont kiküszöbölő, osztály nélküli kommunista társadalomról. Táncsics belátta azonban, hogy Magyarországon a történelmi fejlődés a polgári átalakulást tűzte napirendre. Felvetette a jobbágyság minden váltság nélkül történő megváltásának, a feudális viszonyok forradalom útján történő felszámolásának lehetőségét. 1846-ban európai körútjáról hazatérve bujkálnia kellett, 1847 márciusában azonban elfogták és sajtóvétségért bűnvádi eljárást indítottak ellene. Börtönéből 1848. március 15-én szabadította ki a márciusi ifjak által vezetett pesti nép.

1848 áprilisában a siklósi kerület képviselője lett az országgyűlésben, ekkor indítja lapját is, mely Munkások Újsága címmel a parasztság és a munkásság érdekeiért harcoló hetilap volt. A szabadságharc leverése után lapját betiltották, sőt, a megtorlások idején in effigie kivégezték, nyolc évig rejtőzködnie kellett. Felesége saját házuk alatt készített számára rejtekhelyet, s itt élt 1857. májusáig, az amnesztia kihirdetéséig. Illegalitásban írt röpirataiban ellenállásra szólított az önkényuralom ellen és felkelést készített elő. 1860-ban egy március 15-i tüntetés szervezése és röpiratainak terjesztése miatt elfogták és 15 évi börtönre ítélték. 1860-ban ismét letartóztatták, felségsértésért 10 évre ítélték, ahonnan csak az 1867-es kiegyezést követően, csaknem megvakulva szabadult.

Az 1869-72 közötti országgyűlésen az orosházi választókerület képviselőjeként interpellált a választójog kiterjesztése, az egyház és állam szétválasztása, és a földreform megkezdése érdekében. 1869-ben csatlakozott az Általános Munkásegylethez, mely elnökévé választotta, miközben szerkesztette az Arany Trombita című lapot, mely egyben az egylet közlönyeként funkcionált.

Az Általános Munkásegylet vezetőivel a munkásmozgalom internacionalista iránya miatt támadt nézeteltérései következtében 1870 júniusában leköszönt elnöki tisztéről, kapcsolata a szocialista mozgalommal azonban haláláig megmaradt. Képviselői mandátumának lejárta után a közélettől visszavonult. Miközben önéletrajzán dolgozott és összes művei gyűjteményes kiadását készítette elő, anyagilag tönkrement, házát elárverezték. A parasztságban már nem látott a fennálló társadalmi és gazdasági viszonyok megváltoztatására alkalmas potenciális erőt, a munkásosztályra pedig, mint egy jövőbeli politikai vezető rétegre tekintett.
 
 
Forrás:

 Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Orosházán

A Szántó Kovács János múzeum Orosházán. A kép forrása: oroshaza-gyoparos.hu
Szántó Kovács János Területi Múzeum

A Szántó Kovács János Területi Múzeumot a Dózsa György utca 5. szám alatt látogathatj...

Történelmi Emlékpark Orosházán. A kép forrása: oroshaza-gyoparos.hu
Történelmi Emlékpark

A Táncsics Gimnázium előtt találhatjuk a Történelmi Emlékparkot, mely Szervátiusz Tibor...

Logó
Evangélikus lelkészlak

Az evangélikus lelkészlak az 1800-as évek közepén épült klasszicista stílusban.

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 18

The Bits koncert: Let It Be Forever műsorpremier @ Akvárium klub
2020-ban 50 éves a Beatles Let It Be című lemeze. A nagyszabású koncert során ezt Beatles album...
Budapest

Jan 18

Esküvői kiállítás
Immár 26. alkalommal szervezik meg az Esküvői Kiállítást a házasságkötést tervező pároknak, bem...
Győr

Jan 25

Jász Kolbásztöltő Fesztivál
Ha szereted a kolbászt és a pálinka fogyasztása sem okoz számodra problémát, akkor bizon......
Hatvan

Fizetett hirdetés

Térkép
Szállás a közelben

1 Brill Hotel Orosháza

A 2014-ben épült 24 szobás, három csillagos Brill Hotel Orosháza legfrekventáltabb belvá...

2 Szalai Apartman Orosháza

Légkondicionált, 2+1/2 szobás, 72m2-es, erkélyes, nagy étkezős, konyhás apartman. Minden...

3 Belvárosi és Kertvárosi Vendégház Orosháza

Ha Ön olcsón és színvonalas helyen szeretné eltölteni szabadidejét, foglaljon szállást...

Shopping a közelben

2 Soke Kft. Optika

Optometria, kontaktológia, fül-orr-gége gyógyászat, egészségpénztári elfogadóhely

MegosztomLátnivaló kereső Orosháza

Partnereink
Facebook